Numiți-o oboseală de știri. Datorită unor probleme precum pandemia, schimbările climatice, problemele economice, inegalitatea și instabilitatea politică, ei bine… toți am trăit prin niște evenimente istorice destul de unice. Acum, cu războiul dintre Rusia și Ucraina pe listă, lucrurile se complică.
Acestea sunt cu adevărat vremuri fără precedent, spune Ken Yeager, PhD, care conduce Programul de Stres, Traumă și Reziliență al Centrului Medical Wexner la Universitatea de Stat din Ohio. Dr. Yeager spune că evenimentele actuale ne-au determinat pe mulți dintre noi să simțim niște emoții destul de brute, inclusiv stresul, anxietatea, frica și acel sentiment ciudat de moarte iminentă.
„Parcă ne uităm cu toții la o epavă de tren și este foarte greu să ne uităm în altă parte”, spune el, potrivit thehealthy.com. „Toată lumea trebuie să găsească o modalitate de a înțelege aceste vremuri nesigure.”
CITEȘTE ȘI: Cine este românul care are fir direct cu Putin! L-a cununat pe Borcea cu Pelinel
Așadar, cum poți face față, când știrile sunt îngrozitoare, în loc să înnebunești de îngrijorare sau să te ascunzi de lume?
Este în regulă să fii speriat și îngrijorat – asta nu înseamnă că ești slab sau frânt. Dr. Yeager sugerează că atunci când simți acel gol în stomac, să îți acorzi timpul necesar pentru a lăsa sentimentele în voia lor, fără a încerca să le reprimi. Încearcă o meditație, un jurnal sau o discuție cu un prieten pentru a procesa ceea ce simți.
O modalitate rapidă și simplă de a combate acel sentiment de „sfârșitul lumii” este să ieși afară, în mod ideal în natură, și să-ți reamintești de toată frumusețea și siguranța din jurul tău. „Lasă soarele să-ți lumineze fața – este un stimulent instantaneu al dispoziției”, spune Dr. Yeager.
Acea plimbare în aer liber sau orice tip de exercițiu de pompare a inimii eliberează endorfine naturale care îți stimulează instantaneu starea de spirit și luptă împotriva stresului. (Unii experți spun că efectul mersului pe jos asupra sănătății tale mintale este deosebit de impresionant.) Lasă telefonul deoparte când ieși la plimbare, fă astfel o pauză de la știri.
„Dacă petreci mai mult timp cu prietenii și familia anxietatea ta va scădea și te vei simți mai conectat cu tine și cu comunitatea ta”, spune dr. Yeager.
Dacă vremea nu e așa bună pentru a ieși afară sau dacă unul dintre voi este în carantină, sună-i. Izolarea, care a fost o experiență omniprezentă de la începutul pandemiei, duce la creșterea anxietății și fricii.
Știm că punerea telefonului deoparte necesită o disciplină serioasă, dar dacă te uiți la nesfârșit prin știri și fluxuri de rețele sociale, acest obicei va provoca mai mult stres.
„Programează-ți de câteva ori în fiecare zi când să îți verifici telefonul și apoi lasă-l deoparte pentru un timp”, ne sfătuiește dr. Yeager. „Păstrează-l într-o altă cameră sau într-un sertar dacă ești tentat să te uiți prea des la el.”
CITEȘTE ȘI: Cum a aflat Cătălin Botezatu că are cancer la colon: ”I-am spus medicului că simt o serie de înțepături!”
Indiferent dacă evenimentul înfricoșător are loc în toată lumea sau chiar lângă tine, iată ceva liniștitor: nu ești neputincios. Găsirea unei modalități de a ajuta – oferirea de voluntariat cu un grup de ajutor local, donarea de bani sau timp sau vizitarea unei bănci de sânge – îți oferă sentimentul că faci ceva productiv, astfel încât să nu te simți deprimat și lipsit de putere.